Ir al contenido
_
_
_
_

Nulles i Manolo, les últimes bodegues salvades de Barcelona

El local de la Sagrada Família i el de Gràcia han reobert fa poques setmanes a mans dels propietaris del Quimet i el Bar Bodega Gol

Nulles i Manolo
Mar Rocabert Maltas

En aquest temps de retorn a les arrels, hi ha restauradors que tenen ganes de mantenir les bodegues de tota la vida, les de les botes penjades a les parets, el vi i el vermut a granel, les taules de marbre per menjar quatre escopinyes i els guisats tradicionals. Ja no en queden gaires a Barcelona, però sembla que les que han resistit fins ara estan trobant un bon relleu, de restauradors que les volen mantenir sense canviar-ne gairebé res. En poques setmanes de diferència han revifat dues bodegues de barri: la Bodega Nulles a tocar de la Sagrada Família, i la Bodega Manolo a Gràcia. Totes dues han tornat a obrir per alegria dels veïns i a mans de gent del sector que ja ha salvat altres bodegues. En el primer cas la Bodega Quimet de Gràcia i en el segon el Bar Bodega Gol del carrer Parlament. Casualitat o tendència?

Una bodega centenària envoltada de turistes

La Bodega Nulles és tan autèntica que no té ni Instagram, i va reobrir fa poques setmanes després d’un any tancada. Els artífexs de la seva revifalla són els germans David i Carlos Montero que, precisament, ja van salvar de l’oblit una altra bodega popular, el Quimet al barri de Gràcia, ara fa deu anys. En David reconeix que van dubtar si enredar-se amb un nou negoci altra vegada, però la seva passió pels llocs autèntics, que van desapareixent de Barcelona, els va convèncer de fer el pas.

La Bodega Nulles, a la Sagrada Família

Situada molt a prop del temple de la Sagrada Família, assetjada per locals tan fora de lloc com un Mango Go (que ja us podeu imaginar quin pa hi donen), aquesta bodega ha alçat la persiana aparentment igual com la va baixar. Però aquesta semblança amaga una profunda rehabilitació per actualitzar tots els subministres del local i millorar la funcionalitat de la cuina. “Sembla que no haguem tocat res, però ho hem canviat tot”, explica en David rere la barra. Això sí, s’han mantingut les ganes de donar servei al barri, que l’ha rebut amb alegria.

Només entrar-hi, hi ha una llarga barra a la dreta, amb les ampolles empaperant totes les parets i les botes de vi a la part superior. Les taules, cadires i neveres de fusta fosca segueixen recordant que aquí hi ha molta història, escrita des de principis del segle XX a mans de la família de Lluís Guàrdia, que es va jubilar fa un any i, per sort, ha trobat dignes successors que no volen competir amb les trampes turístiques del voltant, sinó oferir una cuina pròpia i de qualitat.

Fricandó de la Bodega Nulles.

La carta és curta i encertada. Comença amb aperitius com banderilles, amanida russa o moixama de tonyina i segueix amb tapes com bacallà fumat, mini porros amb salsa tàrtara, tàrtar d’albergínia o rodanxes de patates amb mojo. També ofereixen variats de navalles, escopinyes i altres clàssics de l’aperitiu, aixó com taules d’embotits i formatges, que es tallen al moment. Completen l’oferta amanides fresques i gaspatxo, a més de plats guisats com un fricandó amb olives i tàperes. De mica en mica aniran clissant la clientela i adapant-se a la demanda, però és un lloc per anar-hi a menjar alguna cosa i prendre vins o vermuts mentre s’omple la cistella per omplir la despensa líquida.

Bodega Nulles

Carrer de Nàpols, 239

Obert de dimarts a diumenge

Una bodega de barri a Gràcia

És curiós que la recuperació de la bodega Nulles ha coincidit en temps i esperit amb la reobertura de la Bodega Manolo, que en aquest cas va estar tancada molt poc temps després que els anitcs propietaris, el Manolo i la Sílvia, la traspassessin. Explica Setxi Fernández, un dels socis que hi ha al darrere, que no s’ho van pensar gens a l’hora de quedar-se-la. De fet, són els mateixos que fa uns mesos, el setembre passat, van reobrir el Bar Bodega Gol del carrer Parlament.

En aquest cas també són diferents socis i l’enfocament és el mateix: “mantenir l’esperit dels bars als que hem anat tota la vida”, explica Fernández, que viu al barri de Gràcia i havia freqüentat molt aquesta bodega quan tenia l’oficina de Forex Street, la seva empresa, a prop. “Al Bar Bodega Gol van fer una carta molt nostra i estem molt contents amb l’equip, encapçalat pel cuiner Roger Sole”, explica.

Les botes de vi a la Bodega Manolo.

A la Bodega Manolo volen replicar la història de la Gol, sense obviar la seva singularitat. Una decisió que mostra el seu tarannà és la creació del Club de fans de la Bodega Manolo, del qual poden gaudir els clients de tota la vida que hi anaven a fer el menú que oferien els antics propietaris. Ara ja no tenen aquest servei de migdia, excepte per als parroquians de sempre, a qui els deixen triar dos plats de la carta a preu de menú, de 15 euros.

Per arrencar el negoci han fet sanejament del cablejat elèctric, alguns moviments a la cuina i li han donat una capa de pintura. Per la resta, la Bodega Manolo segueix exactament igual. A l’entrada hi ha la barra i al fons, després de travessar les botes de vi i les neveres antigues, el menjador, que té dues petites sales al darrere. “Seguim tenint vi a raig, i farem vi ranci i vermuts”, explica Fernández, que reconeix que tenen un problema amb l’aire condicionat, que s’ha espatllat, i els fa anar de corcoll aquest dies.

S’hi menja semblant a la bodega Gol. Com que el cuiner és lleidatà, molta matèria prima ve d’allà, com la carn i els embotitis. També s’ofereixen cargols, fricandó, capipota, cigrons amb orella i bull, truites de patates, croquetes de rostit... a més, volen explorar els esmorzars de forquilla. “Carta curta però ben feta”, resumeix Fernández. Les postres no obliden tampoc on són: crema catalana, braç de gitano o corte de nata.

Bodega Manolo

Carrer Torrent de les Flors, 101

Obert de dimecres a diumenge

 

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_