Ir al contenido
_
_
_
_
més ben dit
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

Arribar i emocionar des dels marges

Radiofonat a través de Spotify i YouTube i amb espectacles en viu i marxandatge, és un programa en català on quatre individus s’ho passen bé parlant del Barça i de moltes altres coses

Podcast La Sotana

Des de fa un temps, al món cultural es percep alguna cosa, com si l’engranatge que aguanta el sector s’estigués recol·locant. Ens pensàvem que Amazon ho mataria tot i estem descobrint que, com en tants àmbits, el pastís de la cultura se’l repartiran els grans grups, es diguin Amazon o no. Quan hi ha una crisi de model, apareixen solucions innovadores que s’acaben multiplicant fins a prendre prou espai, i és llavors quan sobreviuen els qui han crescut més, que habitualment són els que han aparegut primer. A la vida un pot continuar sempre fent el mateix, però sovint arriba el moment en què això ja no és possible perquè ja no en tens prou, en vols més o vols diferent. Amb els negocis passa igual. Alguns s’extingeixen per desgast o manca de diners, i d’altres acaben sent fagocitats a canvi de promeses de mantenir la identitat, cosa que gairebé mai s’esdevé. Si passa amb les empreses del sector automobilístic, per què no hauria de passar amb l’audiovisual o les editorials? I tot evoluciona així, creixent fins a arribar a la saturació i l’estancament, en què apareixen coses als marges i tot torna a començar.

Per precaris i vocacionals, els creadors hi estan acostumats, als marges. Els formats per sobreviure creant són molts. Ara el món està farcit de continguts, de gent que parla en pòdcasts i de newsletters a Substack que sospito que gairebé ningú no deu escoltar ni llegir del tot (és impossible consumir tant de material), i malgrat una llista força àmplia d’influencers del panorama català publicada recentment, no tots sobreviuran, i només uns pocs estan prou consolidats per treure’n rendiment i sovint ho fan combinant diverses vies: mecenatge, patrocini de marques, vendes o serveis professionals.

La cultura, mal ens pesi, també va de productes que interessin a la gent, i un producte que es ven, o és molt barat o és prou bo perquè la gent desembutxaqui el preu que se’n demana. L’audiència, ja se sap, és crítica i garrepa, i no tothom és tan bo ni ho fa tan bé com perquè els fidels els recompensin. És per això que, quan algú aconsegueix tenir èxit sense vendre’s ni sotmetre’s a l’entrada de diners limitada però segura que són les subvencions, se li ha de reconèixer el mèrit.

De mèrit, La Sotana en té molt. Radiofonat a través de Spotify i YouTube i amb espectacles en viu i marxandatge, és un programa en català on quatre individus s’ho passen bé parlant del Barça i, ja que hi són, de moltes altres coses. Van passar per diversos mitjans i se’ls va expulsar de tots, fins que van decidir saltar-se el sistema i la fórmula els ha funcionat. Irreverents i de vegades estripats, han congregat a la plataforma Patreon més de 3.000 subscriptors que paguen per escoltar-los, generant uns 10.000 euros al mes. Tot i que fa anys que volten i que encara hi ha qui fa veure que no existeixen, són un model d’èxit; fan un producte honrat que ha triomfat i aguanta perquè té tots els elements de la cultura popular: arriba i emociona, i la gent el copia, celebra, difon i calumnia. Chapeau.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_