Ir al contenido
_
_
_
_
teatre
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Tu em vas prometre una història d’amor’, d’Helena Tornero: La comèdia romàntica definitiva

L’obra dirigida per Israel Solà és un espectacle entretingut i divertidíssim que paròdia i homenatja el gènere amb excel·lents resultats

‘Tu em vas prometre una història d’amor’, d’Helena Tornero
Oriol Puig Taulé

No és gaire habitual trobar exemples de comèdia romàntica als nostres escenaris. Però quan la cosa surt bé, és tot un goig. Exemple: Smiley de Guillem Clua, que des de la diminuta Sala Flyhard va acabar conquerint el món (o sigui, Netflix). A la Sala Beckett s’acaba d’estrenar un muntatge que aparella el teatre postdramàtic amb la pel·li de sobretaula, la metateatralitat amb la feel-good movie, el plaer culpable amb la dramatúrgia catalana contemporània. La unió d’Helena Tornero, autora seriosa i política, amb Israel Solà, el director de La Calòrica, podria estranyar més d’un. Com en una pel·li de Meg Ryan en què els protagonistes són aparentment antagònics, l’invent ha funcionat. Em vas prometre una història d’amor és una delícia, un espectacle entretingut i divertidíssim que parodia i homenatja el gènere que tots coneixem tan bé amb uns resultats excel·lents.

Text, direcció i posada en escena van de bracet i es retroalimenten: una autora intenta escriure una història d’amor, i juntament amb els seus companys/personatges es converteixen en un grup de guionistes parint una sèrie. Taula, ordinador i molts post-its de colors. Primer apareix la idea, després els protagonistes, i a continuació la trama i els diàlegs, en un exercici de teatre en estat pur. És a dir, de joc a fons. Els cinc intèrprets estan esplèndids, en un dels elencs més encertats que hem vist en molt de temps. Ester Cort és l’autora, alter ego inevitable (o no) de Tornero, narradora crítica que és constantment qüestionada per la seva mare, una fantàstica Teresa Vallicrosa que volem veure més sovint als nostres escenaris. El seu esperit antisistema xoca amb una progenitora que només li demana una mica d’amor, tant en la realitat com en la ficció. Com aconsegueixen emocionar-nos, totes dues. La parella protagonista està interpretada per Sandra Pujol (ullassos, caràcter i gran personalitat) i Fermí Delfa, un dels intèrprets més carismàtics del nostre teatre recent (el vam descobrir a Nodi: de gossos i malditos). A Roger Torns li toquen papers més breus, però no per això deixa de demostrar els seus dots per a la comèdia. Bravos per a tots. Ara tinc ganes d’anar a Polònia i agafar un tren.

Els tòpics i llocs comuns de la comèdia romàntica són explotats, qüestionats i reformulats amb molta gràcia i intel·ligència. El vídeo de Joan Rodón es mereix una menció especial: hilarant seqüència que sintetitza totes les pel·lícules de Hollywood dels últims cinquanta anys. L’espai dissenyat per Adrià Pinar i el vestuari de Joana Martí també sumen, i el muntatge va de menys a més i ens regala un final apoteòsic. L’amor té moltes cares, com molt bé sap Barbra Streisand, i quan Richard Gere i Julia Roberts es fan un petó al final de Pretty woman no podem evitar emocionar-nos. Tu em vas prometre una història d’amor té tots els números per convertir-se en un dels èxits més sonats d’aquest festival Grec. No us la perdeu: tant si us encanten les comèdies romàntiques com si no les podeu sofrir.

Tu em vas prometre una història d’amor

Text: Helena Tornero. Direcció: Israel Solà.

Repartiment: Ester Cort, Fermí Delfa, Sandra Pujol, Roger Torns i Teresa Vallicrosa.

Sala Beckett. Barcelona. Fins al 27 de juliol.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Oriol Puig Taulé
Oriol Puig Taulé (Sabadell, 1980) es crítico y cronista de artes escénicas. Es licenciado en Historia del Arte y tiene un Máster en Estudios Teatrales por la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordina la sección de teatro y danza del digital cultural 'Núvol', y lo encontraréis en los escenarios más insospechados
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_