Ir al contenido
_
_
_
_
postal / mallorca
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

Riure de diglòssia: torna Ossifar

El conjunt mallorquí torna aquest dissabte amb un concert a Inca amb Llàtzer Méndez i Luis Arboledas

Ossifar

Escric hores abans que el dissabte 19 de juliol dos terços del conjunt mallorquí Ossifar tornin a l’escenari per un vespre, a Inca, amb sold out i aura d’esdeveniment. D’Ossifar ens queden les seves dues veus, Llàtzer Méndez i Luis Arboledas, després que el guitarrista i productor Biel Mesquida morís a un accident de mobilette, tot confirmant que va ser un superclasse fins al final. Sospito que els nascuts a la perifèria de Mallorca (és a dir, a qualsevol altra banda del món) no tindran gaire clar de què parlo, però els ho explicaré de molt bon grat en una frase: Ossifar és la infantesa de tots els mallorquins que fórem nins la primera meitat dels anys noranta i l’adolescència dels que fórem adolescents.

Qui vulgui entendre les teories de Mikhaïl Bakhtín sobre el carnaval pot traslladar-se a una revetlla de poble de l’any 1991 i reparar en la gang de bojos que prenen l’escenari a l’assalt, vestits de toreros o policies locals, fent l’animal i cantant sobre excrements, bufes, pardals i cotorres, porcelles en fuita, xèrifs ingenus, ases insurrectes o pagesos enamorats, tot això amb una sonoritat popular sense cap por a botar del bolero al rap (sic) o del pasdoble a la balada romàntica sobre un home que espera el seu nou penis mecànic fabricat al Japó... En fi, un desgavell absolut que imaginava Mallorca com un western d’opereta davant del qual qualsevol Persona Culta™ arrufaria el nas. El que passa és que la felicitat sovint s’assembla més a Ossifar que a John Cage, què voleu.

Portada de 'Ten recuerdas...?', d'Ossifar amb Lázaro Méndez i Luis Arboledas.

Ossifar és quelcom més que música. És, per a mi, un Ford Sierra nou de trinca que travessava l’illa del port de Pollença a Palma per l’antiga carretera, en família, i la rialla de mon pare recordant el Llucmajor dels primers anys seixanta amb aquelles històries de transistors, fortor i botons de puny perduts a la soll dels porcs. És parlar de 1992, el darrer any de la meva infantesa, l’any que canviàrem jo i també un poc el país, el darrer any de felicitat irrefutable de la meva vida. És parlar d’estiu. I, tot i que el grup s’acomiadà fa tres dècades, som molts els qui encara emprem els seus desbarats com a lèxic privat entre col·legues o germans: “Tinc una espesie de emprenyo!”, li confesso a vegades al meu amic Sebastià.

I així arribem a un dels molls de l’os ossifarians: el seu ús bastard, monstruós i dadaista del llenguatge, o potser hauríem de dir l’idioma. Perquè Ossifar escrivia les lletres en un invertebrat “castellorquín” que mesclava català de Mallorca i castellà d’enlloc, i així ens feia riure, la qual cosa provocà més d’una crítica acadèmica i política: ¿no ens deien les seves cançons: 1, que els mallorquins, sobretot els de poble, som uns ignorants; 2, que la diglòssia és una cosa divertida; i 3, que ja va bé si tractem el català a coces...?

Vist amb perspectiva, aquells recels comprensibles erraven: el que realment aprenguérem d’Ossifar és 1, que la cultura del camp no hauria d’acomplexar-se davant cap altra; 2, que la diglòssia existeix i és una violència, tot i que es pugui contar amb humor; 3, que un madrileny (Arboledas) pot aprendre català, cantar-lo i fins i tot divertir-se autoparodiant la seva forasteria, és a dir, apropiar-se d’un prejudici.

Almenys jo ho veig així, i no crec que sigui (només) perquè m’estimo els Ossifar.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_