Ir al contenido
_
_
_
_
teatre
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Gegant’: Roald Dahl contra l’estat d’Israel

Josep Maria Pou encarna el vell escriptor en l’adaptació al català de l’èxit londinenc que aborda l’acusació d’antisemitisme de l’autor de ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’

Gegant
Oriol Puig Taulé

Passa poquíssimes vegades que tinguem simultàniament en cartell un gran èxit al West End de Londres i la seva adaptació catalana a Barcelona. Gràcies a l’olfacte teatral de l’actor Josep Maria Pou, això és el que està succeint aquest mes de juliol. El guionista Mark Roseblatt va debutar l’any passat com a dramaturg amb Giant al Royal Court londinenc: el muntatge va obtenir tres premis Olivier i va fer el salt al circuit comercial. (Avís per a viatgers: serà al Harold Pinter fins al 2 d’agost). Si a Londres és John Lithgow qui es fica en la pell del protagonista, l’escriptor Roald Dahl, al Romea l’encarna Josep Maria Pou. La semblança de tots dos amb l’autor britànic és indubtable: alts, una mica malgirbats i amb una calba que els dona un aire de monjo franciscà. Josep Maria Mestres dirigeix la funció amb el seu ofici habitual, amb un repartiment molt solvent que es posa al servei d’un text intel·ligent i d’actualitat punyent.

Roald Dahl va ser acusat d’antisemitisme, el 1983, arran d’una ressenya en què atacava durament l’estat d’Israel, que en aquell moment estava en guerra amb el Líban. Giant es va estrenar l’any passat a Londres, justament quan Israel estava atacant el Líban... “History Repeating”, com cantaria Shirley Bassey. L’obra transcorre durant un dia d’estiu, en una casa en obres (escenografia de Sebastià Brosa), on l’escriptor rep la visita del seu agent i d’una representant de la seva editorial als Estats Units. Els temes que planteja el text no poden ser més candents: l’amenaça de la cancel·lació, la possibilitat del perdó i la separació entre l’artista i l’obra. Josep Maria Pou està molt acostumat a interpretar papers de vell rondinaire encantador, homes intel·ligents i amb múltiples contradiccions. Aquí ens torna a demostrar que està en plena forma, als seus vuitanta anys, i que té corda per estona.

Al voltant de la figura de Roald Dahl, l’autor que ha fet felices diverses generacions de nens, orbita la seva parella Felicity Crosland, una eficaç Victòria Pagès que encarna aquesta gran dona que el tòpic afirma que hi ha darrere de cada gran home: afectuosa i crítica a la vegada. Pep Planas és Tom Maschler, l’editor, un englishman elegant i despreocupat, molt aficionat al tennis, per a qui la condició de jueu no és res més que un record d’infància. A Clàudia Benito li toca el paper de Jessie Stone, la nord-americana que el 1983 ja prediu la cultura de la cancel·lació: els llibreters i les bibliotecàries aprecien Roald Dahl, però tenen un poder que no s’ha de subestimar. Ella i Pou tenen una de les millors escenes de la funció, quan comparteixen les seves històries de vida. Aquest és, precisament, un dels encerts més destacats de Rosenblatt: en una època en què tot ha de ser blanc o negre, estem davant d’una obra de grisos. Pel que fa al servei domèstic de la casa, una encantadora Aida Llop interpreta Hallie, la cuinera somrient, mentre que Jep Barceló és Wally, jardiner i confident de l’escriptor. Tots dos estan fantàstics, i serveixen de contrapès a un home acostumat a viure entre editors i aduladors: Dahl hi recorre quan vol escoltar una mica de veritat.

Gegant (amb una excel·lent traducció al català de Joan Sellent) és un muntatge amb tots els números per convertir-se en un èxit. Se’n pot criticar la durada excessiva, però ja se sap: els teatres anglesos han de vendre cerveses a l’entreacte, i l’elevadíssim cost de les entrades s’ha de justificar amb més minuts de funció. A Barcelona podeu veure l’obra per un preu molt més raonable.

Gegant

Text: Mark Rosenblatt. Direcció: Josep Maria Mestres.

Repartiment: Josep Maria Pou, Victòria Pagès, Pep Planas, Clàudia Benito, Aida Llop i Jep Barceló.

Teatre Romea. Barcelona. Fins al 3 d’agost.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Oriol Puig Taulé
Oriol Puig Taulé (Sabadell, 1980) es crítico y cronista de artes escénicas. Es licenciado en Historia del Arte y tiene un Máster en Estudios Teatrales por la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordina la sección de teatro y danza del digital cultural 'Núvol', y lo encontraréis en los escenarios más insospechados
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_