La nova era del kebab a Barcelona
Nous locals s’estenen a la ciutat amb productes de més qualitat i un interiorisme més cuidat


Com ha passat amb altres productes abans - hamburgueses i pizzes sobretot- el kebab també ha iniciat una nova era a Barcelona. Si fins ara era un menjar de carrer de dubtosa qualitat i preparat en un bar que t’expulsava ràpid, nous locals aposten per donar una volta a aquesta experiència amb un entrepà farcit de carns magres i servit en espais nets i polits d’estètica molt més actual, on no costa gens entaular-s’hi. Mentre que Bien acaba d’obrir el segon bar al Poblenou, Kevabrö fa unes setmanes que funciona a la plaça Letamendi.
Kevabrö, el nou kebab que reivindica els clàssics
El nom Kevabrö dona bastantes pistes de com vol ser aquest nou local de la plaça Letamendi: proper, jove, desenfadat. Aquí no els agrada l’etiqueta de kebab gurmet que comença a sonar en relació a aquest nou tipus de locals. Un dels socis, Valentin Mörschel, ho deixa clar des del principi. “Fem un kebab de molt bona qualitat, però segueix sent un menjar de carrer senzill i a un preu assequible per a tothom”. No volen perdre l’essència ni exagerar. De fet, al seu local s’hi mengen només dos tipus de kebabs, van a allò més bàsic que agrada a tothom.
Després d’arrencar fa uns mesos com a Kay Kebab, aquest bar acaba de fer un rebranding amb la intenció de crear una marca que es pugui multiplicar. A més del nom, han canviat una mica l’estètica del local. És moderna, amb taules altes i tamborets metàl·lics, però també llueix una gran catifa persa en un pany de paret, que recorda els origens otomans d’aquest plat, que va canviar una mica amb l’arribada d’immigrants turcs a Alemanya.

De fet, un dels kebabs és un homenatge a aquest moment i es diu Berlín 1972. Amb carn de vedella, pollastre o una mescla de les dues, a gust del consumidor, aquest tall va acompanyat d’enciam, col vermella, tomàquet, ceba i salsa de iogurt amb herbes. No té secrets, només ingredients de bona qualitat, assegura Mörschel, que diu que han anat als bàsics de tota la vida. Es pot menjar amb durum, el pa de pita més fi, o amb dóner, el pa més gruixut d’estil panet.
La segona opció té un nom més complicat: Og Ahmed. “És el típic shawarma del Líban, Síria o Israel”, explica Mörschel, fent servir el nom que té en àrab. Amb la carn al gust del client, aquest porta hummus, cogombrets i raves adobats, a més de ceba, tomàquet, julivert, sumac, crema d’all i melassa de magrana. La clau dels dos és el rotlle de carn, assegura, que els elabora un obrador turc només per a ells amb bona matèria prima.
El de vedella, sempre nacional, es deixa adobar durant 36 hores amb una mescla de llet, aigua amb gas, ceba, sal i pebre. Una combinació molt bàsica perquè la carn tregui tot el seu potencial. Una vegada format el rotlle, es congela a -40 graus perquè els talls muntats, que combinen parts magres i greixoses, es compactin bé. A la vista dels comensals, el rotlle de carn va girant per coure’s a mesura que es va tallant per muntar aquests entrepans d’estil oriental.
Com a complements, a Kevabrö serveixen patates fregides amb espècies libaneses i de mica en mica aniran afegint altres entrants. Per acabar, es pot fer a la manera més tradicional amb una baklava típica de festucs. Per beure, tenen refrescos i cerveses i també la beguda més típica per acompanyar el kebab, l’ayran, feta a base de iogurt. Kevabrö no es vol quedar només al centre de Barcelona, ja estan pensant en obrir nous locals. Probablement el següent serà a la zona del Gòtic o a la part alta del Raval, avança Mörschel, que sobretot remarca que el kebab és un menjar senzill, de carrer, però molt bo si es fa bé.
Kevabrö
Plaça Letamendi, 30
Obert de dimarts a diumenge de 13.00 a 23.00 h
Kebab de pollastre: 6,66 euros
Kebab de vedella: 8,88 euros
Preu mitjà: 10 euros
Bien ja va pel segon local, aquest al Poblenou
Hi ha dos germans a Barcelona que tenen fama de tenir una vareta màgica amb la qual munten els locals que la ciutat, i sobretot la gent jove, necessita a cada moment. Són Majid i Mani Alam, d’origen pakistanès, i potser us sonen per alguns dels seus projectes: Baby Jalebi, The fish and chips shop, Antonia’s Burger, Achaar Bar o el més recent Fiffty Fiffty. Una de les seves idees més noves es Bien, un kebab que fa les coses bé.

I tant és així que fa poques setmanes que han obert el segon local de kebabs al Poblenou, després de l’èxit del primer Bien, que va obrir fa menys d’un any al barri del Putxet. El nou local, amb una petita terrassa al davant, està situat on hi havia el Van Van Bar, en una cantonada molt tranquil·la, plàcida i assolellada del Poblenou, allà on el barri s’assembla més a Brooklyn.
Aquí tenen un cuiner que prepara els grans pinxos de carn que donen voltes per coure’s al foc, i també primen la qualitat de les carns i de tots els productes que utilitzen. Amb una carta curta, l’ingredient principal és el pollastre o la vedella, que es poden menjar combinats si es prefereix. El rotlle de pollastre té un color vermellós intens perquè està macerat amb una combinació d’espècies pakistanís que el deixen tintat així. Combina d’allò més bé amb la salsa de curri i mango, que és d’elaboració pròpia, com tota la resta de condiments. Al kebab de vedella, en canvi, li escau més la salsa picant, mentre que la de iogurt és l’opció més reconciliadora.
Per acompanyar, tenen les mateixes patates fregides, ben condimentades d’espècies, que serveixen als altres restaurants de la casa. Força addictives. I com a entrants proposen hummus amb oli d’harissa i pa de pita i labneh amb festucs, sumac i menta. Per acabar, no es compliquen la vida i ofereixen les postres de La Dramerie, de solvència contrastada, com el seu cheesecake de festucs i el flam d’almívar de llet. En l’apartat líquid, hi trobareu kombutxes i vins naturals, entre ells un vi de la casa que es diu ‘a’, la inicial del nom del seu pare. Un tribut als origens.
Bien
Carrer Pujades, 27, Barcelona
930 25 55 26
Carrer de Sant Gervasi de Cassoles, 43, Barcelona
931 41 70 11
Obert de dimarts a diumenge de 13.00 h a 23.00 h
Kebab de pollastre: 7,9 euros
Kebab de vedella: 8,9 euros
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.
Sobre la firma
