Ir al contenido
_
_
_
_

Dos cellers amb hotel i restaurant per a una escapada al Penedès

Montrubí i Mastinell ofereixen una proposta completa d’enoturisme

El restaurant del celler Montrubí a l'Avellà (Alt Penedès).
Mar Rocabert Maltas

La primavera és una de les millors èpoques per visitar el Penedès, quan els ceps ja estan en fase de floració i tenyeixen els camps de verd. Hi ha prop de 300 cellers en aquesta comarca d’històrica tradició vinícola, i molts d’ells obren les portes als visitants per mostrar les entranyes de la vinificació. A Montrubí, a la vall de l’Avellà; i a Mastinell, als peus de Vilafranca del Penedès, l’experiència de l’enoturisme pot ser encara més completa perquè tenen restaurant i hotel, de manera que es converteixen en dos cellers ideals per a una escapada de cap de setmana, que fan bona la manllevada cita: “Com al Penedès no hi ha res!”, amb el permís del Vallès i Joan Oliver.

Montrubí, pau entre vinyes

L’Avellà és un petit nucli al capdamunt de l’Alt Penedès, al qual s’arriba per una carretera que serpenteja les vinyes que l’acompanyen a banda i banda. El camí ja presagia que s’està arribant a un lloc especial, i la pau i la calma es manifesten només aturar el cotxe. A Montrubí s’hi ve a deixar-ho tot enrere, sobretot el telèfon, que en moltes zones no té bona connexió.

Restaurant del celler Montrubí amb vistes a la vinya.

Ben acomodat entre les Serres Velles i la Serra del Bolet, el celler Montrubí està dins d’una finca de més de 100 hectàrees, ocupada per boscos i camps entre els quals n’hi ha unes 40 dedicades a la vinya. D’aquí surten unes 50.000 ampolles de vi a l’any que porten el segell de la denominació d’origen Penedès. Si hi ha una especialitat a la casa és el sumoll, una varietat que s’havia perdut a la zona després de la fil·loxera i Montrubí s’ha entestat en recuperar. Ja fa 25 anys que van elaborar el primer vi 100% sumoll (Gaintus), i aquest any ho celebraran amb una programació d’activitats culturals.

Així que és un bon moment per visitar aquest petit celler, amb diferents propostes de rutes entre vinyes i cates, que compta amb un elegant restaurant dins d’una casa indiana de principis del segle XIX, reformada per aprofitar bé l’espai. Anomenada El Xalet 1902, s’hi serveix una cuina de proximitat i temporada, amb alguns ingredients recollits directament del seu hort. Entre setmana tenen un menú de 25 euros que val molt la pena i sempre hi ha un menú degustació de 120 euros amb maridatge.

Al davant del restaurant i encarada a les vinyes, s’estèn una gran terrassa on sembla que s’aturi el temps. Una piscina de pedra ben integrada a l’entorn - només d’ús per als que s’allotgen a l’hotel-, és un altre dels reclams d’aquest tranquil racó d’interior, envoltat de camins planers per fer excursions a peu o amb bicicleta. La caminada fins al Balcó del Penedès no arriba a l’hora i permet unes bones vistes de bona part de la comarca.

Per completar l’experiència, cal quedar-se a l’hotel, situat en una de les masies més antigues del nucli de l’Avellà, que han batejat com a Casa Gran 1771 per remarcar l’any de les seves pedres més vetustes. Reformada de dalt a baix, però mantenint parts originals, disposa de deu habitacions amb terra i bigues de fusta. Totes diferents, però ben àmplies i còmodes. Més enllà de les comoditats d’un hotel de cinc estrelles, l’entorn és el major luxe de Montrubí.

Montrubí

L’Avellà, Font-Rubí, Alt Penedès

93 606 56 96 | 649 303 313

L’edifici amb forma d’ampolles del Mastinell

Està envoltat de vinyes igual, però Mastinell queda molt més a prop de Vilafranca del Penedès, una localització que el converteix en el celler precís si també voleu descobrir una mica la capital de la comarca i voltar per altres cellers de la zona. En aquesta bodega es treballa dins de la Denominació d’Origen Cava, però a diferència de la majoria, són una de les quinze (de 349) que tenen el distintiu d’elaborador integral, un compromís amb la qualitat i la transparència en els processos, que es fan des del principi fins al final en les seves instal·lacions: des del premsat del raïm i l’elaboració del vi fins a l’embotellament i la segona fermentació en ampolla.

L'hotel del celler Mastinell.

Darrere de la garantia de la qualitat hi ha l’enòloga Mery Nieto, que s’encarrega vetllar pels caves elaborant-los amb el màxim respecte per l’entorn, on es ptractica una viticulutra ecològica, i la tradició, amb la recol·lecta del raïm de forma manual. L’enòloga explica que gràcies aquests mètodes aconsegueixen una complexitat aromàtica única en l’elaboració de caves de llargues criances. Una visita al celler permet veure com fan tots els processos d’elaboració fil per randa i visitar les vinyes, on predominen les varietats de xarel·lo, macabeu i parellada.

Una de les singularitats del celler Mastinell és el seu hotel de cinc estrelles, amb una arquitectura inspirada en el món del vi i el cava, que emula un sinuós conjunt d’ampolles, coronades per un sostre construït amb la tècnica del trencadís, que vol ser una picada d’ullet a Antoni Gaudí. Des de les comfortables habitacions, els finestrals amb forma esfèrica reforcen aquesta sensació d’estar dins d’una ampolla.

El Celler Mastinell elabora de forma integral els vins i caves.

Preparat i amb sales per a tot tipus d’esdeveniments, aquest celler també té una bona oferta gastronòmica al restaurant En Rima, un nom que fa referència, en argot del sector, a la posició horitzontal en què descansen les ampolles dins del celler per a la fermentació i la criança. La cuina, de tall local, aposta per plats de la tradició catalana i mediterrània, amb un menú degustació (85 euros) on sobresurten plats com la flor de carxofa confitada amb cansalada ibèrica o el caneló de pollastre rostit amb beixamel de ceps. Des del restaurant, les vistes són a la vinya i al perfil de Vilafranca, on sobresurt el campanar de la Basílica de Santa Maria.

Mastinell

Carretera de Vilafranca a Sant Marti Sarroca, Km. 0,5

 931 15 61 32

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_