Ir al contenido
_
_
_
_
Reportatge

Conflictes passionals

La Passió d'Esparreguera viu un litigi pels drets d'autor entre els organitzadors i els hereus de Ramon Torruella, creador del text

Encara falten uns quants mesos perquè comencin les representacions de La Passió d'Esparreguera, en la qual participen un miler de persones, però es pot dir que aquests dies el teatre viu el seu propi drama. Els hereus de Ramon Torruella, l'autor de la versió teatral que es representa a Esparreguera, han reclamat la propietat del text a l'entitat que gestiona el gran teatre, que es nega a cedir-los-la. El litigi ha fet aflorar vells records i una tèrbola història al voltant del creador de l'obra que està tocada d'un cert aire romàntic. La Passió és ara escenari d'una lluita, no absenta de ressentiment, entre les persones que cada any s'entreguen a un espectacle de llarga tradició -que consideren que els pertany- i una família de Barcelona que afirma que vol recuperar de manera legítima les seves arrels.

"Aquí no cobra ningú", diuen a Esparreguera, "tot el que es guanya es reinverteix en la temporada següent"
El Patronat es planteja canviar de text o bé aconseguir que l'actual es declari Bé Cultural d'Interès Nacional

Ramon Torruella s'anomena igual que el seu pare, però no el va arribar a conèixer mai. És veí de Barcelona i el fill petit de sis germans. Quan encara no tenia ús de raó, la seva mare es va separar de Torruella i es va emportar tots els fills a la ciutat. Tothom coincideix a descriure l'autor de La Passió, nascut a Esparreguera, com un home "bohemi" i de difícil convivència. El seu mal era la beguda. Tot i això, durant deu anys es va dedicar a reescriure La Passió sobre la base del text de Fra Anton de Sant Jeroni, al qual va afegir una sèrie de fragments inspirats en la Bíblia i una bona part de collita pròpia. Ell mateix havia representat diversos papers a La Passió. "Havia interioritzat durant molt de temps l'espectacle, fet al qual s'afegia el seu ampli coneixement sobre el món bíblic com a seminarista i la seva facilitat per versificar", explica Joan Castells, director de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre, que ha dirigit durant molts anys La Passió d'Esparreguera.

L'any 1960 el text de Torruella va substituir el del mossèn Marçal, que, tot i no ser del poble, hi va oficiar misses durant uns anys. Per la seva aportació cobrava drets d'autor. La Passió, però, s'estava tornant precària i ningú més no cobrava. "Torruella va voler escriure la seva obra i donar-la perquè va considerar que no estava bé pagar drets", afirma el president del Patronat de La Passió, Manel Roca. Amb el temps, la situació vital de Torruella va empitjorar. Sense allotjament fix, algunes nits dormia al teatre, on hi havia un llit. Sol i amb llargues temporades sense feina, el Patronat va decidir comprar-li el text per 5.000 pessetes, i així es va signar davant del notari. També es va engegar el pagament de 500 pessetes al mes com a renda vitalícia perquè pogués viure. "No era una quantitat en relació a un possible preu de l'obra, sinó el que el Patronat podia pagar-li en aquell moment, tenint en compte les seves circumstàncies", explica Roca. El 1968, a l'edat dea 55 anys, Ramon Torruella va morir malalt en un asil que li havia facilitat l'Ajuntament.

La Llei de Propietat Intel·lectual assenyala que, 25 anys després de la mort de l'autor, el text passa en herència a la família. Però no va ser fins que van haver passat 32 anys que el fill petit dels Torruella va sentir, segons explica, la necessitat de recuperar la figura del seu pare. Va ser aquest fet, assegura, el que el va portar a reclamar la possessió de l'obra, amb el suport de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i amb els poders que la resta de germans li van concedir i que li permeten actuar en nom de tota la família. La decisió va caure com un gerro d'aigua freda sobre els membres del Patronat, que sempre han considerat que el text de La Passió és seu.

"L'interès real va néixer arran d'un homenatge que vam fer a la família. Abans no en sabien res, de La Passió. Però quan els vam convidar van venir de Barcelona, van veure la quantitat de públic que mou l'espectacle i des d'aleshores reclamen els diners", diu el president del Patronat. Una afirmació que Torruella nega rotundament. Ell repeteix que la intenció és sentir seva l'obra gestada pel seu pare, tot i que alhora reconeix, en referència al cobrament dels drets d'autor, que "un dolç no amarga ningú". En aquest punt, recorda que La Passió d'Olesa sempre va pagar drets d'autor a Joan Povill, el creador del text, i als seus hereus una vegada aquest va morir.

Per a La Passió d'Esparreguera, "el que més dol", diu el seu president, "és que algú vulgui treure profit de l'esforç del poble". Segons els responsables del teatre, cada any costa més tirar endavant l'espectacle i mantenir l'assistència del públic. "Aquí no cobra ningú, ni els cambrers del bar, i tot el que es treu de més es reinverteix en el muntatge de l'any següent", es queixa Roca, alhora que lamenta que la SGAE estigui també al darrere de l'enrenou legal. Precisament, fins fa uns quants anys, l'entitat de La Passió pagava el 10% de la recaptació a la Societat General d'Autors, que després els tornava el 8% perquè, a la pràctica, el mateix Patronat era el propietari dels drets d'autor. L'altre 2% que no es retornava formava part de la quota per ser membres de l'SGAE. Però el Patronat va decidir rescindir els seus serveis i estalviar-se el tràmit del pagament i la devolució.

Quan Ramon Torruella va acudir a la SGAE, aquesta associació, coneixedora del marc legal sobre els drets dels hereus, els va facilitar les gestions, posant a la seva disposició l'advocat Josep Cruanyes, conegut per la seva defensa aferrissada de la recuperació dels papers de Salamanca. El judici es va celebrar el 17 de febrer. Amb la llei a la mà, el jutjat de primera instància de Martorell va emetre una sentència favorable als hereus. Aquests tenen dret a cobrar el 10% de la recaptació de l'entrada, la qual cosa significa prop de 10.000 euros per temporada. De moment, el fill petit de la família Torruella només ha reclamat la part corresponent als anys 2001 i 2002. Segons el jutge, per ara el Patronat està en l'obligació d'abonar 17.179,44 euros en concepte de drets d'autor i 5.153,83 euros més pels interessos i els costos judicials. Tot plegat suma 22.333,27 euros. El Patronat té dret a recórrer la sentència, acció que assegura que portarà a terme perquè està convençut que és el veritable propietari del text.

Però l'últim desgavell per a La Passió ha estat l'arribada, aquest mes de setembre, d'una carta segons la qual el Patronat ha de fer una llista amb els seus béns perquè, en cas de no satisfer les quantitats requerides, poden ser embargats. El següent pas podria produir-se de seguida que el Ramon Torruella ho demani. "No ho faré. El meu interès no és aquest. A Esparreguera diuen que vull enfonsar La Passió, i això no és cert", diu l'hereu, que subratlla que en nombroses ocasions, abans que s'arribés a celebrar el judici, va oferir-los d'arribar a un pacte.

A la pràctica, molt lluny d'això, el que hi ha hagut ha estat un creuament d'acusacions entre les dues parts en litigi. "Ens diuen que vam abandonar el pare, no ens vam preocupar mai d'ell i ara reclamem perquè hi veiem negoci", diu el fill mateix, que acusa el Patronat de "fer-se la víctima" quan insinua que l'espectacle està en perill. Tot i això, afirma que encara està disposat a pactar "una compensació a la baixa": "Jo també vull col·laborar amb La Passió com fa la resta. Però amb el gran matís que l'obra és meva i per això sóc jo qui, amb un preu reduït, col·laboro amb ells".

Tot i tenir mig poble d'Esparreguera en contra, Ramon Torruella diu que se sent moralment recolzat en la seva reclamació. Després de la separació, l'únic de la família que va visitar el seu pare mentre era viu va ser el germà gran. "El meu pare li va dir que, ja que havia fet poc per nosaltres, miréssim si podíem reclamar els drets de La Passió", diu el germà petit dels hereus. Mentre l'entitat demandada és l'òrgan gestor i qui aporta el cos de voluntariat, la resta del patrimoni que envolta les representacions pertany a la Fundació de La Passió, que es manté aliena a l'enrenou legal. Per aquest motiu, superat l'ensurt de rebre la carta d'embargament, durant els dies posteriors la direcció del Patronat explicava amb un somriure als llavis: "només ens poden embargar l'Isidru". L'Isidru és l'ase de La Passió. Durant els aiguats de l'any 2000 va morir l'anterior burra, i l'Agrupació Sant Isidre de Tarragona va regalar un altre animal al Patronat, únic bé, a banda del text, que es troba al seu nom.

El Patronat, que inicialment es veia incapaç de fer front al pagament perquè acabava de demanar un crèdit per assumir els costos de les representacions de 2007, finalment ha pogut ampliar els seus deutes amb el banc per complir amb la sentència. Però la cosa no s'acaba aquí. Els hereus tenen el dret de reclamar el 10% de la recaptació de tots els anys, a partir de 1993, que s'ha representat i es representi en el futur la versió de Torruella. Conscients que això pot hipotecar La Passió d'ara en endavant, el Patronat es planteja diverses solucions: canviar de text o intentar aconseguir que l'actual sigui declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Amb aquesta designació quedaria protegit per les institucions. De moment, com a forma de protesta, s'està organitzant la representació d'una Passió silenciosa per al mes de gener, una versió formada només pels quadres més visuals i amb música. A més de la protesta, servirà per recaptar fons i fer front als primers pagaments als hereus de Ramon Torruella.

Un text encara actual

La incorporació del text de Ramon Torruella, a principis de la dècada de 1960, ja va significar en el seu moment un gran trasbals per a La Passió. La cunyada de l'autor, que havia interpretat durant 25 anys el personatge de la Mare de Déu, es va negar a continuar participant en l'espectacle degut al conflicte familiar, ja que es va posar de part de la seva germana. L'actor que feia de Jesús, contrari a modernitzar la versió, també va voler plegar.

Ramon Torruella estava molt implicat en les representacions de La Passió i un dels seus objectius va ser que, amb la seva obra, es poguessin fer els retocs necessaris durant la posada en escena sense que això comportés cap problema. El mateix autor va escriure dos papers diferents per a Judes. Curiosament, avui dia es representen tots dos: l'actor titular en coneix un i el substitut, l'altre.

La Passió de Ramon Torruella és considerada pels experts una obra molt ben escrita. Amb versos d'onze síl·labes en comptes de vuit, fa que "les intervencions dels personatges no se sentin en forma de cantarella, siguin més naturals i donin més versemblança als diàlegs", explica el director de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre, Joan Castells, que remarca que es tracta d'una obra "actual" per la seva càrrega política, amb l'escenificació d'un poble oprimit davant el poder romà. La construcció i el tractament dels personatges que no són bíblics també han merescut elogis. Tot plegat, "està molt ben estructurat i és fàcil d'interpretar per als actors", afegeix Castells, mentre que l'espectador s'oblida que està sentint un text en vers.

Després de dirigir l'espectacle durant la dècada dels 70 i haver-hi participat en totes les edicions, fa tres anys el director es va adonar que, davant la magnificència de l'escenari, els actors donaven un to massa èpic a les seves paraules. "La figura de Jesús estava perdent humanitat i guanyava misticisme. La Passió és un espectacle naturalista i gens exagerat. Davant del gran muntatge, amb un canvi espectacular d'escenaris, és requereix una interpretació continguda", opina. Per això es va decidir a recuperar la direcció, amb la finalitat que els participants "entenguessin i es creguessin més el text". Dos anys després, ha cedit la el comandament a Vicky Martínez, antiga alumna de l'Institut del Teatre.

Un gran espectacle popular

Unes 1.000 persones participen cada any en les representacions i la preparació de La Passió d'Esparreguera. El cert és que totes les dades que envolten aquesta representació són de gran magnitud. L'espectacle té una durada de gairebé cinc hores i cada any es representa durant deu dies, els caps de setmana entorn Setmana Santa, en horari de matí i tarda. El drama de la vida i la mort de Jesús es divideix en una primera part, on es tracta la vida pública de Jesús; i després de la pausa de migdia, es reprèn amb la mort i resurrecció. Unes 11.000 persones la van anar a veure en la darrera temporada, la primavera passada.

Les Passions són l'evolució dels anomenats misteris, una representació dramàtica d'origen medieval on s'escenificaven passatges de la vida de Jesús, la Mare de Déu i alguns sants. Si al principi es representava a les esglésies amb els clergues com a únics actors, el gènere va anar evolucionant i les representacions van sortir al carrer, els textos van guanyar importància i el poble es va encarregar finalment de la posada en escena. A Esparreguera, el teatre és un dels més grans de Catalunya, amb 1.800 localitats. Es va inaugurar l'any 1969 i va ser dissenyat especialment per a l'espectacle de La Passió. D'una representació més intimista es va passar a un escenari de 375 metres quadrats, fruit de la influència de les gran produccions del cinema de Hollywood. Vertiginosos canvis d'escenografia, música en directe interpretada per una orquestra i una coral, i la unió de més de 700 actors en un quadre fan de l'obra un muntatge de molta espectacularitat. Es tracta d'un patrimoni cultural que, de mantenir-se com és ara, "com el Misteri d'Elx, és un exponent històric de com es feia teatre", afirmen des de La Passió.

L'àmplia participació dels veïns d'Esparreguera a les representacions ha fet que al municipi hi hagi des de sempre una gran tradició artística. A diferència del que podia passar en moltes famílies de bona part de Catalunya, a Esparreguera era un orgull que un fill es volgués dedicar professionalment al teatre, perquè aqui sí que era ben vist socialment. Són molts els homes i dones del món del teatre que s'han iniciat a La Passió. Alguns exemples són les germanes Lola i Anna Lizaran, Ramon Oller, Robert Gubern, Meritxell Sabaté, Joan Jorba, etcètera.

Aquesta tradició encara continua. Com expliquen des del teatre, els joves que se sumen a La Passió no cal que s'aprenguin el text. Ja se'l saben perquè l'han anat sentint any rere any, a les representacions i de la veu de la seva família. Cada nou actor assumeix i incorpora al seu personatge tot el que ha vist en la feina del seu predecessor i el millora amb les seves pròpies aportacions. Els personatges, així, van creixent amb els anys.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_