Ir al contenido
_
_
_
_
teatre
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Cor dels amants’: paraules que curen, paraules que estimen

El Teatre Lliure recupera el primer text del dramaturg portuguès Tiago Rodrigues, que dirigeix una proposta despullada que ho aposta tot a la paraula i fa bo el lema de menys és més

Oriol Puig Taulé
Tiago Rodrigues Cor dels amants

El lema “menys és més” serveix per a tot: es pot aplicar a l’arquitectura racionalista, la música minimalista o la literatura dramàtica. En la simplicitat hi ha la grandesa, i en seixanta minuts es poden dir moltes coses. Us ho prometo. El Lliure ha tingut la feliç idea de recuperar el primer text del dramaturg portuguès Tiago Rodrigues, l’actual director del Festival d’Avinyó. Les traduccions sempre aporten capes de significat al text original, i Cor dels amants guanya molt en català, ja que “cor” té un doble significat. Si en el títol original en portuguès (Coro dos amantes) el concepte només es refereix a un cor de veus, en la traducció de Cristina Genebat (del francès) agafa un altre color. El text batega, rítmic com un cor (o coração), fent bombar la sang d’intèrprets i públic a l’uníson. En escena, dos grans actors (Joan Carreras i Marta Marco) fan el paper dels dos amants: sense nom, només presència, cos i veu. El mateix Tiago Rodrigues dirigeix la funció (assistit per Anna Llopart), en una proposta despullada que ho aposta tot a la paraula.

Un cor és un grup de persones que canta simultàniament, i en les tragèdies gregues recitaven el text a l’uníson. Aquí la parella protagonista parla, pensa i fa evolucionar l’acció en polifonies compostes i interpretades com una partitura. El text (publicat en la nova col·lecció del Lliure) està dividit en quatre cançons i imprès, evidentment, a dues columnes. La narració dels dos amants és simultània o consecutiva, es trepitgen o es corregeixen amb afecte (aquesta dislèxia) i el temps d’una vida transcorre durant una hora de teatre. Amor, temps, llistes de coses pendents i Al Pacino a Scarface. La posada en escena és molt simple, però efectiva: Magda Bizarro firma l’assistència artística, l’escenografia i el vestuari. Terra als peus, dues cadires, un tocadiscos, una tetera. Tot il·luminat per Rui Monteiro.

De vegades, una crítica breu no és suficient per descriure un espectacle, però en aquest cas l’afirmació “menys és més” continua sent certa. I omplir això de més paraules seria del tot innecessari. Punt final.

Cor dels amants

Text i direcció: Tiago Rodrigues

Intèrprets: Joan Carreras i Marta Marco

Barcelona. Teatre Lliure de Gràcia. Fins al 25 de maig.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Oriol Puig Taulé
Oriol Puig Taulé (Sabadell, 1980) es crítico y cronista de artes escénicas. Es licenciado en Historia del Arte y tiene un Máster en Estudios Teatrales por la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordina la sección de teatro y danza del digital cultural 'Núvol', y lo encontraréis en los escenarios más insospechados
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_