La Nit dels Museus: el plaer de visitar una biblioteca maçona o una domus romana en horari noctàmbul
Dissabte hi ha una oportunitat única per veure de forma gratuïta fins a 95 equipaments culturals de Barcelona i rodalies

Fa quasi tres dècades, la ciutat de Berlin va inaugurar la Nit dels Museus, una proposta cultural en què els principals museus de la ciutat obrien les portes fins a la matinada i, a més, ho feien sense passar per caixa. Una iniciativa que va tenir èxit entre la ciutadania i que de seguida van replicar altres capitals europees. Enguany, entre Barcelona i diverses ciutats de l’àrea metropolitana són gairebé un centenar els museus i equipaments culturals -alguns la mar de curiosos i desconeguts- que es podran visitar en horari nocturn.
Un pòker d’imperdibles
Aprofitar la Nit dels Museus per fer check en algunes de les exposicions dels museus de referència sempre és una opció. Com és impossible citar-los tot, aquí va una proposta que enllaça l’Eixample amb el Raval i que us permetrà esprémer sis hores de portes obertes i visites guiades. Al Museu Tàpies podeu combinar l’exposició Els meus camins són terrestres de l’artista tèxtil catalano-mexicana Marta Palau (1934-2022) amb La imaginació del món d’Antoni Tàpies, mentre que al CCCB també podeu fer doblet: l’exposició Amazònies, que entra en temps de descompte, i la novíssima En l’aire commogut... del filòsof francès Georges Didi-Huberman. El mateix patró podeu seguir al Macba amb Preludi. Intenció poètica, un recorregut lliure que s’alimenta d’obres del seu fons, i les Pregàries de resistència de l’artista colombià Carlos Motta. A més de les visites guiades a aquestes dues exposicions, al Macba també se’n farà una al terrat de l’edifici (amb una vista de 360ª sobre la ciutat) i acollirà l’espectacle Voz Mal de Jaume Ferrete. Si després d’aquesta triple marató encara us queden forces segur que la proposta “esportiva” del Centre d’Arts Santa Mònica - Citissimum Altissimum Fortissimum, curada per Cabosanroque i Enric Puig Punyet- us ressonarà la mar de bé, així com la performance “Saber caure també és un esport” que han preparat per dissabte a la nit.

Una lliçó d’història des del cor de Barcino
Submergir-se en l’Antic Egipte o descobrir el passat romà de Barcino? Les dues opcions són factibles: la primera amb les portes obertes que proposa el Museu Egipci i que us acostarà a faraons, sarcòfags i mòmies (amb reserva prèvia) i la segona amb un ventall de visites guiades al voltant de restes arquitectòniques repartides pel cor de la ciutat com l’aqüeducte, la muralla, el temple d’August i la Porta de Mar, entre d’altres. Per descomptat, també hi haurà sessió de portes obertes al Museu d’Història de Barcelona, situat a la plaça del Rei, però també a altres subseus com l’Espai Santa Caterina, El Call i el Park Güell. A través de visites guiades -que tenen com a punt de partida aquests tres emplaçaments- aprendreu com va formar-se la Barcelona medieval, el llegat de la comunitat jueva i també la història del parc que va dissenyar Gaudí, del qual descobrireu els racons més emblemàtics. I si encara no en teniu prou, podeu aprofitar les portes obertes del Museu d’Arqueologia de Catalunya i visitar exposicions temporals sobre la prehistòria i la petjada de fenicis i grecs a la Mediterrània. Amb reserva prèvia, també podreu gaudir de la visita audioguiada a Imperivm. Històries romanes, una immersió total en la civilització de l’antiga Roma.
Carrosses fúnebres, llibres massons i un hospital secret
Sabíeu que a Barcelona hi ha l’única col·lecció pública de carrosses fúnebres, cotxes d’acompanyaments i cotxes de motor amb tots els seus complements ornamentals de tota Europa? Gràcies a la Nit dels Museus podreu participar d’una visita guiada -amb reserva prèvia- que us permetrà conèixer de primera mà aquesta col·lecció i submergir-vos en els rituals funeraris dels barcelonins de mitjans del segle XVIII fins a mitjans del segle XX. I si la mort és encara un tema tabú, la maçoneria no ho és menys. Però aquesta percepció pot canviar gràcies a la jornada de portes obertes de la Biblioteca Arús, fundada el 1895 i especialitzada en maçoneria, moviment obrer, republicanisme federal, anarquisme i l’univers de Sherlock Holmes. Si voleu descobrir sales normalment tancades al públic i visitar una exposició de maçoneria només heu de ser puntuals (no hi ha reserva prèvia i s’hi accedirà per estricte ordre d’arribada). En canvi, aquest requisit serà imprescindible per participar de la visita guiada a les dependències de l’antic l’Hospital de Sant Saver, un edifici històric del barri Gòtic recuperat fa poc i que també acull la col·lecció d’art Casacuberta Marsans, on hi destaquen pintura i escultura gòtica i hispanoflamenca.
Una càlida benvinguda als debutants
Aquesta edició de la Nit dels Museus compta amb diferents incorporacions, entre elles la Casa Batlló, el magnífic edifici modernista que visiten centenars de turistes cada dia. Per una nit, podreu ser un d’ells i participar d’una experiència immersiva en l’univers gaudinià, a més d’explorar la planta noble de l’edifici, el pati de llums, l’àtic conegut com el Ventre del Drac i el terrat amb les seves icòniques xemeneies. Ara bé, necessitareu fer reserva prèvia, el mateix requisit que demana la visita a l’Espai Moja, on podreu endinsar-vos virtualment en el vast patrimoni cultural català al llarg de la històriai és que conèixer-lo és estimar-lo. Ben a prop, a la seu de la Fundació Úniques, es comentarà l’exposició en curs, a més de posar en context l’objectiu d’aquest nou espai d’art contemporani: difondre l’obra de dones artistes residents als Països Catalans i promoure’n el col·leccionisme.

La Barcelona metropolitana entra en joc
Més enllà de Barcelona, a la Nit dels Museus participen espais de l’àrea metropolitana, així que ja teniu excusa cultural per sortir de la capital. Tothom coneix Barcino, però qui coneix Baetulo? Aquest era el nom de la Badalona romana, que conserva joietes com la Casa dels Dofins, una domus de finals del segle I aC amb el seus mosaics, restes de pintures murals i recreacions audiovisuals i de mobiliari. Si voleu endinsar-vos en la historia de Baetulo, acosteu-vos al Museu de Badalona, que també organitza visites a la Casa de l’Heura i el Jardí de Quint Licini. I de Badalona saltem a Cornellà, al Museu Palau Mercader, on podreu visitar la planta noble on vivia una família aristocràtica de finals del segle XIX. En aquest mateix equipament també hi ha el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), una invitació a endinsar-te en l’apassionant món de la geometria, l’estadística i altres disciplines des d’una perspectiva innovadora i lúdica. I de Cornellà anem cap a Esplugues, on hi ha l’Espai Corberó, el fascinant univers de columnes, arcs i miralls que va aixecar l’escultor Xavier Corberó. Gràcies a les portes obertes, podreu visitar els jardins i conèixer la història del recinte i del seu creador, a més de gaudir d’un espectacle de dansa i llum (aquest darrer amb reserva prèvia).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.